In 2021 wordt een nieuwe website meteen zo ontworpen dat de zoekmotoren hem gemakkelijk weten te vinden. Sommigen maken van deze optimalisatie zelfs hun beroep. Kijk maar naar Marie-David Tihonj ‘Audience digital manager’ bij IPM. Als specialiste in natuurlijke referencing – ook bekend als SEO (zoekmachineoptimalisatie) – heeft deze jonge vrouw de voorbije maanden hard gewerkt aan de nieuwe versie van de website Logic-Immo.be. We gingen haar opzoeken om de ‘geheimpjes’ in dit verband te kennen van de nieuwe website.
Ondanks de geheimen van de Google-algoritmes baseert natuurlijke referencing zich volgens Marie-David altijd op dezelfde drie grote pijlers: de techniek, de inhoud en de links. Door constant op deze drie elementen te werken, maak je een website performant en snel en wordt de surfer er vlot naar doorverwezen. Op technisch vlak gaat het om goede technieken die ze voorstelt aan Laurent, de IT-projectleider. Bijvoorbeeld: als de URL’s van de oude website worden doorverwijzen naar de URL’s van de nieuwe website, kan Google de nieuwe structuur beter begrijpen.
Op inhoudelijk vlak raadt Marie-David bijvoorbeeld aan om de legendes bij de foto’s in het vak ‘Alt’ (alternatieve tekst) te plaatsen, of om semantisch doordacht te werk te gaan en in plaats van officiële termen het taalgebruik van de surfers te volgen. Want wees maar zeker dat een student op zoek naar onderdak eerder ‘kot te huur’ zal intikken dan ‘studentenwoning’!
Marie-David is de enige specialist in referencing bij IPM. Een groot deel van haar job bestaat erin haar collega’s te sensibiliseren, zodat ze de goede praktijken maximaal toepassen. Dat gebeurde met de redacteurs van Logic-Immo.be.
Soms neemt de sensibilisering andere vormen aan: ”We hebben op de redactie van L’Avenir een programma ‘SEO-ambassadeurs’ ingevoerd om journalisten die sterk geïnteresseerd zijn in het referencing-thema op te leiden. Daarna is het aan hen om advies te geven aan hun collega’s. We gaan deze formule waarschijnlijk ook uitbreiden naar andere redacties.”
Marie-David studeerde Romaanse filologie en ontdekte SEO tijdens een mini-opleiding van twee dagen, terwijl ze productbeschrijvingen opstelde voor een warenhuismerk. “Ik vond het fantastisch! Sindsdien hou ik me daarmee bezig. Ik vind het fijn dat je altijd bij moet blijven. Gelukkig bestaat er een heel solidaire community van SEO-specialisten die elkaar onderling veel helpen. Ik tref er collega’s van andere media aan, bijvoorbeeld van Libération. Dat helpt ons bij de fameuze ‘core updates’ van Google.”
Voor wie hier minder goed in thuis is: ‘core updates’ zijn de grote bijwerkingen van de algoritmes. Die vinden ongeveer tweemaal per jaar plaats.
Ontdek de nieuwe website Logic-Immo.be