Kom niet aan de vrijheid van meningsuiting: laten we samen optreden

Het speelde zich af op zondag 23 mei. Op 23 mei nam Europa met verbijstering kennis van de kaping van een Ryanair-lijnvlucht die door de Wit-Russische autoriteiten gedwongen werd in Minsk te landen. Aan boord bevond zich de 26-jarige journalist…
15 juni 2021

Het speelde zich af op zondag 23 mei. Op 23 mei nam Europa met verbijstering kennis van de kaping van een Ryanair-lijnvlucht die door de Wit-Russische autoriteiten gedwongen werd in Minsk te landen. Aan boord bevond zich de 26-jarige journalist en lid van de oppositie Roman Protassevitch.

‘Tijdens de ENPA-bestuursvergadering in Brussel op dinsdag hebben Europa’s grootste persuitgevers gereageerd op deze ongekende daad van geweld tegen een journalist’, zegt François le Hodey, CEO van de IPM Group en vicevoorzitter van de European Newspaper Publishers’ Association.

Tijdens deze vergadering stuurde François Hodey een e-mail naar het grafisch team van IPM Advertising met het verzoek een logo te bedenken met een vliegtuig en de slogan ‘Kom niet aan de vrijheid van meningsuiting’.

ENPA heeft de krachten gebundeld met EMMA, dat Europese tijdschriften verenigt, om samen deze dubbele boodschap over te brengen: de persvrijheid verdedigen en de onmiddellijke vrijlating van deze jonge journalist eisen.

IPM Advertising’s Factory ging vervolgens aan de slag om binnen één uur een visual te produceren die aan deze opdracht voldeed.

Laurent Debraz, intern grafisch ontwerper, laat weten: ‘In dit soort werk, moet je to the point komen en de aandacht trekken. Ik heb geprobeerd een illustratieve registratie te gebruiken die doet denken aan communistische propaganda. Ik wilde dezelfde ‘wapens’ gebruiken als de daders van dit geweld, vandaar de visuele gelijkenis van het vliegtuig met de propaganda.” 

Voor de typografie liet Laurent zich inspireren door woorden in wit en grijs, een concept dat ook voor ‘Ik ben Charlie’ werd gebruikt. “Het was een van de grootste persvrijheidsacties van de laatste jaren”, brengt Laurent in herinnering.

Tenslotte zal de scherpzinnige waarnemer opmerken dat de staart van het vliegtuig een vogel is met uitgestrekte vleugels . “Met verwijzing naar vrijheid” , aldus Laurent, die ook verklaart dat het logo in één uur is gemaakt… en in tien talen!

Het logo is gepubliceerd in alle Europese kranten en tijdschriften. Helaas wordt de politiek tegenstander nog steeds vastgehouden door de Wit-Russische autoriteiten. Daarom gaat de campagne door op sociale media. Veel mensen, in heel Europa, hebben het logo geüpload om het op hun profiel te delen. Is vrijheid van meningsuiting belangrijk voor u? Upload het logo hier en deel het op uw profiel :

IPM-Fout404

IPM Reclame redactie

Ons team is gespecialiseerd in communicatie, journalistiek, media en vele andere gebieden. Ons doel? Om u de geheimen van succesvolle bedrijfscommunicatie en de optimalisering van reclamebudgetten te geven om uw doelstellingen te bereiken.

Onze andere artikelen

NP Pulse, bevestigt de kracht van nieuwsmedia

NP Pulse, bevestigt de kracht van nieuwsmedia

NP is een uitgebreid pack waarmee u op basis van een gecombineerd tarief kan adverteren in de 12 belangrijkste nieuwsmerken van ons land. Een nationaal advertentieaanbod dat ideaal is qua bereik en CPM. “NP (News Power) is een nationaal aanbod dat de 4 belangrijkste...

IPM komt met innovatieve oplossing voor weergerelateerde data !

IPM komt met innovatieve oplossing voor weergerelateerde data !

Een nieuwe data-technologie wordt toegevoegd aan het reeds zeer uitgebreide verticale aanbod van IPM op gebied van weergerelateerde gegevens (zowel print als digitaal): waardoor gerichte campagnes op het juiste moment kunnen worden uitgevoerd! IPM introduceert een...

De media van IPM, uw vierde macht in een verkiezingsjaar

De media van IPM, uw vierde macht in een verkiezingsjaar

In het verkiezingsjaar 2024 zal de burger best wat keuzes moeten maken. De burger is wat betreft informatie over politieke gebeurtenissen sterk afhankelijk van onze perstitels en vooral La Libre Belgique.   « Politiek nieuws speelt een prominente rol in La Libre...