Waarom La Libre Belgique gaat factchecken

La Source is een nieuwe, eind mei officieel geïntroduceerde rubriek in La Libre, waarin nieuwsfeiten worden geanalyseerd, ontleed, in context geplaatst en geverifieerd. Natuurlijk is dit allemaal onderdeel van de journalistiek. De grote Amerikaanse media leggen al 40 jaar de…
14 juni 2021

La Source is een nieuwe, eind mei officieel geïntroduceerde rubriek in La Libre, waarin nieuwsfeiten worden geanalyseerd, ontleed, in context geplaatst en geverifieerd.

Natuurlijk is dit allemaal onderdeel van de journalistiek. De grote Amerikaanse media leggen al 40 jaar de nadruk op ‘factchecking’. In Europa, met name in Franstalig België, is die nadruk minder sterk. Het International Fact-Checking Network is een journalistiek referentienetwerk dat is opgericht om factchecking te professionaliseren en een aantal basisbeginselen vast te stellen die zijn opgenomen in het redactionele handboek dat La Libre verplicht is te volgen.

Vooral nodig vanwege corona

Als medium dat van zijn journalisten een onberispelijke professionaliteit eist, vond La Libre het belangrijk deze ‘factchecking’-aanpak officieel te onderschrijven.

Dat was vooral nodig tijdens de gezondheidscrisis, waarin allerlei informatie werd verspreid. “Het ene coronaonderzoek volgt op het andere en hetzelfde geldt voor de ‘zinnetjes’ van onder anderen onderzoekers, politici en deskundigen… Bepaald niet makkelijk te volgen. En daar komt bij dat mensen de traditionele media wantrouwen en steeds vaker zelf op zoek gaan naar informatie”, zegt Valentin Dauchot, de drijvende kracht achter La Source.

Dat Valentin betrokken is bij dit project is geen toeval. Hij is al 10 jaar journalist bij La Libre en organiseert daarnaast pedagogische workshops op scholen, onder de auspiciën van Lie Detectors, een vereniging die leerlingen van 10 tot 15 jaar aanspoort informatie in de media te verifiëren.

Waarom factchecken? “We willen de vertrouwensband met de lezer herstellen”, legt Valentin uit. “Alle genoemde zinnen, foto’s of video’s zijn toegankelijk en in context geplaatst. Elke geciteerde bron is identificeerbaar en wordt vermeld. Het idee is dat de lezer het hele proces van de journalist zelf kan doorlopen. Ook willen we de feiten achterhalen. Waar komt bijvoorbeeld een foto als deze vandaan die massaal op Twitter wordt verspreid?”

Een investering die wordt gewaardeerd door lezers… en adverteerders

Nee, mensen die zijn ingeënt tegen corona zijn geen ‘proefpersonen’. Nee, op deze foto is geen aanval van Hamas op Israël te zien. Staat België onderaan de Europese ranglijst wat betreft de financiering van justitie? Dit zijn een paar van de onderwerpen die onlangs in La Source zijn besproken.

Concreet worden deze artikelen op het web en in de papieren versie gepubliceerd op de desbetreffende pagina’s – justitie, gezondheid, maatschappij, enz. – maar ze zijn ook toegankelijk in een onlinerubriek. Het is de bedoeling dat er drie of vier per maand worden gepubliceerd.

“We hebben zeer goede reacties gehad op dit initiatief. Onze lezers waarderen het dat hun krant investeert in kwaliteit. Het is inderdaad een investering, want het schrijven van een factcheck kost veel tijd”, zegt Valentin.

Wat betreft de adverteerders denken we dat ze deze Brand Safety-aanpak, waarmee ook hun imago en reputatie wordt beschermd, zullen waarderen.

Ontdek de artikelen met de tag ‘La Source’

IPM-Fout404

IPM Reclame redactie

Ons team is gespecialiseerd in communicatie, journalistiek, media en vele andere gebieden. Ons doel? Om u de geheimen van succesvolle bedrijfscommunicatie en de optimalisering van reclamebudgetten te geven om uw doelstellingen te bereiken.

Onze andere artikelen

The Informal Pintjes Meetings by IPM: join our super cool afterwork!

The Informal Pintjes Meetings by IPM: join our super cool afterwork!

Grégory, Yield Manager en projectverantwoordelijke, legt ons het concept uit: Achter deze intrigerende naam schuilt ons nieuwe evenement dat u niet mag missen: "een coole afterwork, in de buurt van onze partners en klanten, gewoon een praatje bij een pintje, in een...

Heeft u al eens gedacht aan het huren van onze LN24 studio’s?

Heeft u al eens gedacht aan het huren van onze LN24 studio’s?

Bent u op zoek naar een audiovisuele oplossing om de geloofwaardigheid van uw bedrijf te versterken? Of wenst u uw naamsbekendheid te vergroten via kwalitatief hoogstaande tv-uitzendingen? Maar beschikt u niet over de nodige opnamefaciliteiten? Geen nood: LN24 heeft...

Les News, belangrijk fundament voor democratie

Les News, belangrijk fundament voor democratie

Gemiddeld besteden de Belgen 539 minuten per dag (ofwel 9 uur) aan mediaconsumptie. Om de aandacht van uw lezer-consument vast te houden, moet u naast de juiste contentmarketing ook een goede mediastrategie kiezen. NP3D (met 3 nieuwe premium digitale formaten: mobile,...

Newsletter IPM Advertising
Restez informé de notre actualité et de nos dernières offres !